Sobre el taller de vinagres! En primer lloc.. gràcies per haver participat en els nostres tallers! Si no sabeu de què va la cosa, no passa res, seguiu llegint…
Aquest diumenge 3 de juny vam ser al Dinar de Llençats de Manlleu, ensenyant a fer vinagres de fruita. El cap de setmana anterior, erem a la inauguració del Mercat de Sant Antoni, fent part dels tallers oferts per l’Espai Consum Responsable, fent el mateix taller.
Tot i que la “recepta” del vinagre és senzilla, el difícil és recordar els temps… així que com us vam prometre, us els deixem per escrit aquí;
- El primer que cal recordar: s’ha de remenar sovint amb una cullera, cada dos dies aproximadament, i tornar-ho a tapar.
- Temps que ha de passar l’aigua + sucre + restes de fruita al pot tapat amb material transpirable (tela o paper de cuina): unes dues o tres setmanes, depenent de la temperatura ambient. Si abans d’aquest període veiem que les pells i/o cors de la fruita s’enfonsen i es queden a baix del pot, d’un color amarronat, també voldrà dir que toca passar al següent pas.
- Colar-ho i llençar (compostar!) les restes de fruita. Mantenir el líquid al mateix pot, tapat amb el mateix sistema transpirable, durant una o dues setmanes més.
- Després d’aquest període, podem posar el líquid en una ampolleta o guardar-lo amb el mateix pot, ara sí tancat amb la tapa, en un lloc fosc. Podem deixar-lo mesos allà guardat, però molt important: cal recordar obrir el pot de tant en tant per a deixar escapar els gasos de la fermentació; si no ho fem, podria explotar.
- Molt important: si fa una capa gelatinosa transparent o blanquinosa a la superfície no cal preocupar-se, és la formació de la mare del vinagre. Ara bé, si presenta zones de color verdós, negre o fa un florit blanc amb pèls llargs voldrà dir que alguna cosa ha fallat i hauriem de llençar-lo!
- Recordeu que com més net estigui el pot i les restes de fruita, menys possibilitats de que se’ns faci malbé el vinagre en el procés!
Per a aquelles persones que no vau poder-hi assistir, no us preocupeu, en farem nous tallers aviat! però és molt senzill; es tracta de posar en aigua i una culleradeta de sucre les restes de la fruita que no ens mengem 🙂
No dubteu d’escriure’ns per les xarxes socials o al nostre correu si teniu dubtes sobre el vostre vinagre! i si ens voleu etiquetar en les fotos que en feu, estarem molt contentes de seguir els vostres progressos i compartir l’experiència!
Co-fundadora de Zero Waste BCN
Aquesta soc jo!!
Ja no recordava que s’havia de tapar amb un material transpirable!!
q cantidades de fruta, agua y azucar?
Bon dia, fa uns 6 anys que amb la resta de les ampolles de vi i cava fem vinagre,i surt collonut.
Amb el temps estic acumulant una quantitat considerable, per les meves dimensions, de mare de vinagre, que puc fera mb això, o com reciclarlo. Per si serveix, tinc dos compostadors.
Un tercio del bote de restos de fruta, una cucharadita de azúcar y agua hasta arriba 😉